RCF evenementen kalender

Geen evenement in de kalender
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Rittenverslag 2013

Za 14 september
Opa de Koningtocht

Organisatie: TC Axel
Soort rit: VTT
Afstand: 60 km
Aantal deelnemers TC Yara: 3
Vandaag was het gelukkig een keer geen regenachtige zaterdagmorgen, NEE het kwam gewoon met bakken uit de lucht, tot een uurtje of 8. Daarna ging het wat motregenen. Kortom de weg was zeiknat. Bij Cambrinus ingeschreven en daar vroeg TC Axel of ze met ons mee mochten fietsen, het waren dan ook niet de minste die er waren. De nummer één en drie van de ploegen en de nummer twee van de dagdienst 2012. Na overleg stemde we in met het verzoek en hadden we toch nog een groep van 15 man. Voor de pauze één lekke band. Na de pauze op ’t Zand gingen enkele hun eigen weg en werd de groep gereduceerd tot een kleine 10 man. Met de harde wind op kop terug naar Axel, waar de dag nog eventjes werd geëvalueerd met de mannen van Axel. Conclusie was het is een mooie rit, zonde van het weer. Maar zoals Rudy zei: “er zijn in de natuur 2 dingen waar je geen vat op hebt: het weer en je vrouw”. Modder afspoelen, fiets schoonmaken en het seizoen voor TC Yara zit er weer op. Op naar 2014!! Bedankt TC Axel voor de samenwerking.

Za 7 september 
Vikingdag Organisatie: TC Yara
Soort rit: VTT
Afstand: 2 x 50 km
Aantal deelnemers TC Yara: 16 's morgens / 15 's middags
De jaarlijkse Vikingdag werd deze maal gehouden in Aardenburg. Het terrein van de schietvereniging was vandaag het centrale punt voor alle Vikingdagaktiviteiten. Bij  aankomst 's morgens was er  koffie met een koffiekoek ter ontvangst van alle deelnemers. Sommigen kwamen nog wat slaperig uit hun camper, maar hadden wel het voordeel dat ze konden uitslapen!

Deze maal had Pim alleen (Ko was op trainigskamp in Spanje)  "eventjes" twee routes van ~ 50 km. uitgezet. De tocht 's morgens ging via voor de meesten nieuwe wegen langs bijv. Hoeke/ Syphon het kanaal van  Sluis - Brugge etc. naar Damme. In Damme werden we na wat zoeken via kasseiwegen verwacht op een mooi terras onder de bomen. Hier werd een consumptie genuttigd. Na de pauze ging het met een lekker vaartje terug richting Aardenburg. Op het Schietterrein was alles in gereedheid gebracht voor de lunch, die we buiten lekker in het zonnetje hebben opgegeten. Voor de middagrit hadden zich een paar andere rijders aangemeld, die 's morgens verhinderd waren. Tevens haakten een paar rijders van de morgeneditie af  (werken/naar zwemles met de kleine /strandaktiviteiten/vissen etc.)

De middagtocht ging richting Oosten. Ook nu had Pim weer een mooie route uitgezet. Pauze was georganiseerd in "De Roste Muis".

Ook daar lekker buiten gezeten. Nu nog even met tegenwind richting Aardenburg, waar we zonder pech/valpartij of lekke band om ~ 16.00 uur aankwamen. Al met al een leuke dag. Goed uitgezet/voorgereden door Pim + wisselende adjudanten. Op naar alweer de laatste georganiseerde rit.

Za 24 augustus
Mosseltocht
Organisatie: TC Avanti
Soort rit : VTT
Afstand : 90 km
Aantal deelnemers TC Yara: 8
Op deze weer regenachtige zaterdagmorgen waren er 8 TC Yara deelnemers aan de start verschenen. Uiteraard stonden er een paar leden voor de brug te wachten dus vertrokken we iets later dan gepland. De koppostie werd gelijk ingenomen door ons kampioenskoppel, ze zijn nu samen al goed voor 90 punten dit seizoen, en zo zijn we door de polders richting  Belgie gereden. Richting Boekhoute, Watervliet verder door de Belgische polders richting Sint Kruis. Er stond weinig wind, we hadden toen wel tegen, dus we zijn met een lekker tempo van ongeveer 30 km/u richting Middelburg/Eede gereden. Onderweg werd er nog een kat geraakt door een auto, die kat was zo verschrokken dat hij gelijk terug op de weg kwam en bijna in het wiel van onze kopman kwam. Gelukkig goed ontweken en zo weer verder. Vanaf de rustplaats door de polders richting Sluiskil. Terwijl de heenweg vol met bochten zat hebben we in de terugweg gelukkig veel rechte stukken gehad. Ook nu weer het kampioenskoppel op de kop. In Assenede, vlgs mij hebben we heel dat dorp doorgereden, stond er een pijl vrij laat aangegeven met als gevolg dat 1 van de kopmannen(vrouw) rechtdoor reed, uiteraard reden de achtervolgers ook bijna allemaal rechtdoor. Ja zei er een ik heb meer vertrouwen in een vrouw dan in een man dus ik volg je wel. In dit geval niet de juiste keuze ;-) Na ongeveer 90 km zat de rit erop en hebben we de rit nog even kort samengevat. Er was ook nog een tombola waarbij iedere deelnemer een leuke prijs kreeg. Zo hadden we bidons, BIB, een rugzak en niet te vergeten een setje bierglazen. Op zich een mooie tocht en goed georganiseerd alleen jammer dat het weer niet echt mee wou werken. Toch reden genoeg om hier terug te komen.

Zo 18 augustus
Westerscheldetocht
Organisatie: TC Hulst
Soort rit : VTT
Afstand: 65 km
Aantal deelnemers TC Yara : 4
Op deze regenachtige zondagmorgen waren er toch nog 4 TC Yara deelnemers aan de start verschenen. Op zich jammer van het weer. We vertrokken in de regen en hebben onderweg nog diverse buitjes mee mogen maken, al is het ook wel droog geweest hoor. Er zat tevens een krachtige zuid westen wind wat het geheel eigenlijk kompleet maakte, niet echt een mooie zondagochtend om te gaan fietsen. Een mooi uitgepijlde route voerde ons door de polders richting de zwarte hoek, naar Schapenbout en zo richting de Griete waar de bananen uitgedeeld werden. Vanaf de Griete langs de schelde richting de Eendracht, vervolgens via het eiland terug naar Hulst. Daar aangekomen werd ieder getrakteerd op een boterham met ast. Op zich een mooie tocht en goed georganiseerd. Maar volgende keer beter weer bestellen ;-)

Zo 28 juli
SR WTC Graauw
Organisatie: WTC Graauw
Soort rit : SR
Afstand : ... km
Aantal deelnemers TC Yara : ?
Deze rit kon ieder op eigen gelegenheid doen. Hier is toch wel massaal gebruik van gemaakt. Je zag veel TC Yara fietsers, al dan niet in ut TC Yara tenue, in de Hulsterse polders fietsen. De organisatie van WTC Graauw keek enigsinds verbaasd omdat er zoveel TC Yara leden om een stempel kwamen. Het was dan ook mooi weer en ieder kan zelf zijn vertrektijd en route bepalen.

Za 6 juli
Grenstocht
Organisatie: TC Axel
Soort rit: VTT
Afstand: 65 km
Aantal deelnemers TC Yara : 9
Deze keer hebben we de 65km route gevolgt. Het was mooi weer en we zijn richting ut eiland vertrokken. Zo zijn we door de polders van de gemeente Hulst gereden. Ko en Eddie hielden een mooi tempo aan, wat voor ieder goed te volgen was. In de Emma hebben we een korte stop gehad om de inwendige mens te voorzien van de nodige brandstof. Daarna weer verder kort langs ut heilig land langs de Vogel zo rchting Zaamslagveer en dan door de polders richting Axel. Op zich een hele mooie route alleen jammer dat er niet meer belangstelling van onze leden voor was. Alfred schrok nog effe van zijn gemiddelde maar was wel tevreden over de rit, we hebbend an ook nog effe ingehouden om het gemiddelde iets lager te brengen ;-). Nadat we in Axel weer aangekomen waren hebben we de rit nog effe doorgenomen en waren we allen tervreden over de geleverde prestatie. Jan had nog wat tijd over en heeft dan samen met zijn fietsmaatje de andere 60km ook nog gereden. Dit was een route voornamelijk door Belgie. Op naar de volgende rit.


Za 29 juni Axel-Geraardsbergen-Hulst
Soort rit: CR
Afstand: 170km
Vertrek: 08.00 uur Hofplein Axel
Aantal deelnemers TC Yara : 13
Zaterdag 29 juni stond de Koninginnerit weer op het programma. De aanmeldingen kwamen maar traag op gang. Op het laatst ging het echter beter en zo zijn we dan toch nog met 12 fietsers op pad gegaan. Ons vast begeleidingteam Kees, Alfred en Johnny hadden alles al goed voorbereid en de nodige inkopen gedaan. Zaterdagochtend was het vrij mooi weer graadje of 15 en de wind uit ut noorden, dus mee wind richting Geraardsbergen. Het spetterde wel wat maar ja we zijn geen watjes hè. Pim was ruim op tijd maar had last van een leegloper, Alfred heeft gelijk de nodige reserve materialen aangeboden zodat de band vervangen kon worden. Nadat ieder aanwezig was en de band gerepareerd zijn we, met Pim en Gert als wegkapiteins, vertrokken richting Zuiddorpe. Dan via de Lange Lede richting Wachtebeke, richting Zeveneken waar Bennie een lekke band had die ook weer door onze materiaalmeester is vervangen. Zo richting Wetteren, nu over alleen maar verharde wegen, het slechte stuk van vorig jaar was vervangen. Door Wetteren en zo op ons gemak door richting Sint Lievens Houtem. Onderweg hadden we nog wat vals plat maar dat was een mooi begin om de spieren al wat los te maken. In Sint Lievens Houtem werkten we, op het wel bekende terras, de perdelippen weg zodat we voldoende brandstof hadden voor het vervolg van de rit. Na het vertrek daar kregen we gelijk wat echt vals plat voor onze fietsen zodat ieder zijn klim capaciteiten kon tonen. Richting Herzele en zo naar de Dender. Net voor de Dender was er nog een kleine aanpassing op de route gedaan zodat we nog wat kaleseien weg te werken hadden. Aan de Dender aangekomen werden de posities al ingenomen voor de muur van Geraardsbergen. Onze enige vrouw in ons midden had enige achterstand opgelopen tijdens de kalleseien en het bochtenwerk maar werd, door een oplettend bestuurslid ;-) , keurig opgewacht en terug gebracht naar de groep. Na ongeveer 5km langs de Dender gereden te hebben konden we beginnen aan de beklimming van de Denderstraat en de Abdijstraat vervolgens rechtsaf richting Oudebergstraat en we zaten op de kalleseien. Hier was het ieder voor zich maar onze wegkapiteins gaven ook hier hun leidende positie niet af. Bovenop de muur aangekomen stond er nog een collega uit Brussel gereed om ons aan te moedigen. Nu nog effe de kapelmuur op en moe maar voldaan was de beklimming achter de rug. Pim en Gert waren als eerste boven gevolgd door Johan en Eddie. Achter elkaar kwamen de overige deelnemers boven met echt wel een vernoemingwaardig moment. Carla kwam ook in 1 keer boven. In de vorige versies had ze iedere keer een korte rustpauze moeten inlassen maar nu in 1 streep naar de finish. Petje af hoor voor deze prestatie, ze liet zelfs een aantal mannen achter zich. Na een korte rustpauze en de nodige foto’s zijn we vol goede moed vertrokken richting de Bosberg. Het peleton was wat uit elkaar getrokken maar zodra we de Bosberg naderde was het weer 1 peleton. Op de Bosberg werden we nog voorbij gereden door ons begeleidingsteam, ze konden ons maar net voor zijn. Ook die berg werd door ieder op zijn eigen tempo beklommen en ook daar was nagenoeg dezelfde volgorde van bovenkomst als bij de muur. Pim, Gert, Johan, Eddie, Stan, .... Ook hier is ze, net als voorgaande jaren, in 1 keer opgereden. Knap hoor voor deze, toen nog, 49 jarige fietsster. Ook bovenop de Bosberg weer effe bijkomen van de inspanning en na wat foto’s van het uitzicht zijn we richting Zandbergen vertrokken.

rimg0823

Daar hebben we een korte stop ingelast. Ook daar hebben we ons tegoed gedaan aan de Axelse perdelippen. Na de nodige sterke verhalen zijn we weer vertrokken langs de Dendel richting Ninove. Toen we echter net aan de Dender waren begon het wat te miezeren, dus wat doen we regenjasje aan of niet. De materiaalwagen was toen nog nabij. Maar nee hoor het zag er in de verte wat lichter uit en op een enkeling na reed ieder zonder regenjasje verder. Nou en toen begon het me te regenen zeg. Maar ja zoals het spreekwoord zegt Na regen komt zonneschijn en ja hoor na een aantal regenkilometers klaarde het op en scheen de zon volop. In Aalst nog effe bevoorrading van onze materiaalmeester, drinken en eten konden al rijdend worden aangenomen. Over de brug en zo richting Dendermonde. In de buurt van Oudegem was het fietspad afgesloten en hebben we met wat aanpassing de route terug op kunnen pakken. Nu echt richting Dendermonde waar we een stop hadden ingepland bij Sint Antonius, echter ook die uitbater heeft recht op zijn vakantie en was gesloten. Geen probleem echter ons Axels trio had nog de nodige sportdrank en energie in voorraad en na dat genuttigd te hebben zijn we in 1 keer doorgereden. In de buurt van Waasmunster nog wat vals plat en verder gewoon de kilometers wegtrappen. Bij sommige deelnemers begon de afstand toch al mee te tellen want we zaten toen al op 140km. Maar in de groep was het toch nog goed te volgen. Johan loste Pim aan kop af en hield samen met Gert het tempo er goed in. Eddie sloot de groep af en hield het peleton in de gaten. Richting Belsele door het bosrijke gebied en zo richting de Expressweg. Zoals ieder weet liggen daar 2 ronde punten, die hebben we dan ook op zijn Belgisch genomen hè gewoon op de grote weg. Echt gaaf om ze over het ronde punt te rijden ;-). Nadat we het ronde punt gepasseerd hadden volgde er een geweldige demarrage van een nog steeds niet moegestreden lid onder ons. En niet de minste ......... ons meisje aan boord haalde alles uit de kast en trok met een strak tempo van 32 km/h het hele peloton op een lint. Iedereen moest zijn laatste krachten benutten om in het wiel te kunnen blijven (ook haar man, welke in de beste positie reed). Aan de lichten op Kapellebrug stond menig renner over het stuur gebogen naar adem te snakken. Zodra het licht naar groen zakte hoorde je hier en daar wat gekraak en gemopper, omdat het tempo wederom opgeschroefd werd. Het eindsprintje werd door bovengenoemde met 2 vingers in de neus in de zak genomen. Normaal drinkt ze niet, maar deze keer nuttigde ook zij een Leffe Bruin. Voldaan hebben we daar de nodige sportdrankjes genuttigd en samen de rit nog even doorgenomen. Ieder was ervan overtuigd dat dit weer een mooie dag was en dat we die zeker op de kalender moeten laten staan. Voldaan is ieder weer huiswaarts vertrokken, de 1 wat eerder dan de ander, of was het later dan de ander. Voor volgend jaar is het de bedoeling om langs de Vesten te rijden ipv de Abdijstraat. Eventueel nog een extra beklimmingske erbij ;-).

Za 22 juni
SpieBelgiumClassic
Soort rit : VTT
Afstand: 90km
Vertrek: 08.00 uur Grens Zelzate
Aantal deelnemers TC Yara : 7

Op 22 juni 2013 om stipt 08.00u zijn we met 7 renners sterk (wel wat weinig na het succes van de Davitamon) vanaf de grens aan Zelzate per auto afgereisd naar Oudenaarde. Deze stad staat in België bekend als aankomst van de Ronde van Vlaanderen. We konden onze auto’s zeer makkelijk kwijt op de gratis parkeerplaatsen aan de rand van Oudenaarde, waar een vriendelijke agent op de fiets ons verzekerde dat dit ook echt zo was. We hoefden ons dus geen zorgen maken over weggesleepte auto’s. Na ons in gereedheid te hebben gebracht werden we door de aanwijsbordjes en verkeersbegeleiders van Spie naar de inschrijflocatie geleid. De inschrijving verliep vlot, waarna we vertrokken op een vlak parcours langs de Schelde via Ename richting Gavere. Vanaf daar begon het iets heuvelig te worden. We reden tenslotte in de Zwalmstreek richting de Vlaamse Ardennen. Na de eerste tussenstop kwam de Rotse Dikkelvenne om op te warmen. Daar kwamen we heel soepeltjes op souplesse boven. Daarna kwam de flank van de Rekelberg. ’n Serieuze klim die flink wat calorietjes opslokte. Eenmaal boven effe uitblazen en weer verder. Het werd meer en meer bewolkt en de wind wakkerde stevig aan. We gaven niet af en beukten goed tegen de wind in. De kopmannen werden regelmatig afgelost door verse krachten zoals in een echt profpeloton en achterin werd ook alles gecontroleerd en aangemoedigd. De Fortuinberg en het Muziekbos werden helaas gepasseerd. Nadat we op de 2e tussenstop onze suikerspiegel omhoog gejaagd hadden met zoetigheden als cake, stroopwafels, isotone sportdrank e.d. was Berg Ten Houte aan de beurt. Onze “Marianne Vos” (Carla) heeft op deze klim laten zien wat ze in huis had. Ze kwam als 4e renner boven en liet de helft van het peloton achter zich. Petje af! Hier begonnen enkele renners onder ons wat te kraken. Op een acceptabel tempo werd er verder gereden. We hadden nog een paar bekende puisten te beklimmen. Hoe dichter we bij Ronse kwamen, des te meer hoogtemeters er moesten worden overwonnen. Een stukje door Ronse en daar kwam de volgende berg…….en niet de minste: De Hotondberg. Eenmaal boven aangekomen bevonden wij ons op het hoogste punt van de rit. Na even genoten te hebben van het prachtige uitzicht konden we heel lang afdalen en uitblazen om aan de finale te beginnen: De Paterberg. De weersgoden was ons dit keer niet goed gezind en we werden getrakteerd op een regenbui. Het was opletten geblazen voor valpartijen. De kasseien van de Paterberg blonken van de nattigheid. Het leek wel of op elke kassei een lachend duiveltje getekend was met de tekst: Ha ha, het is hier 17%. Niks van aantrekken, het molentje van de trappers op het kleinste verzetje laten draaien en blijven zitten. Diegene die toch uit het zadel kwam werd verrast met een doorslippend achterwiel en stond meteen stil. Dan was het verder lopend naar boven, want opstappen was onmogelijk. Een enkeling kon niet tijdig uit de trappers klikken en viel op de duiveltjes. Gelukkig kwamen we allen heelhuids fietsend of lopend boven. De regen en wind waren spelbreker en we konden niet te lang onder de bomen schuilen, want het werd steeds kouder. Na de afdaling werden we richting de Schelde geleid en was het nog een kleine 20 km terug naar Oudenaarde. Iedereen denkt nu “waren er geen lekke banden gereden?” Jawel, dit keer geen Maarten, maar Carla die over het slechte wegdek op 4,45 km van de meet over een freesrandje een afloper opliep. Het binnenbandje werd op een zeer vakkundige en snelle wijze gewisseld. Wij waren ieder enorm onder de indruk, aangezien dit werd uitgevoerd door iemand van de tekenkamer. Je verwacht dat daar handigheid niet te koop is, maar ook de auteur moet toegeven dat hij overdonderd was. De kathedraal van Oudenaarde was gelukkig in zicht. Aan de meet werd er uiteraard nog een donkere Leffe gedronken, waarna we moe maar voldaan huiswaarts keerde. Een leuke rit, alleen het wegdek verplichtte ons om nog beter op te letten en het had wat meer zomers mogen zijn. De opkomst van 7 renners was ook wat aan de magere kant voor zoveel leden. Toch bedankt!

Za 8 juni
Ride for the Roses
Soort rit : VTT
Afstand: 80/120km
Vertrek: 08.00 uur Busstation Terneuzen Aantal deelnemers TC Yara : 11
In totaal waren er 11 leden van TC Yara aanwezig voor deze rit. Om 08:00 uur zijn we vanaf busstation aan de sluizen van Terneuzen vertrokken met de auto’s richting Goes. Na ophalen startnummers in de Zeelandhallen hebben we ons voor vertrek tegen 09:00 uur opgesteld bij de startplaats. Zelfs een Yara medewerker die aangegeven heeft vanaf volgend jaar lid te worden sloot zich aan bij de groep. Zo rond 09:30 uur zijn we vertrokken richting Wissekerke. Na wat haarspeldbochten in polder, ja die hebben ze daar ook, kwamen we aan de Zandkreekdam en zo richting Wissekerke. Maarten kreeg problemen met zijn voorband, samen met Pim de klus geklaard, tenmiste dat dachten ze een paar honderd meter nu de achterband plat na die ook te hebben gemaakt zijn ze op de bevoorrading weer opgenomen in de groep. Deze bevoorrading was zeer goed verzorgd zodat we weer vol goede moed verder konden. Richting de Banjaard en door de duinen richting Oostkapelle. Zo verder richting Vlissingen, we hadden dan voor het grootste deel de wind in de rug dus dat was aangenaam. Over de boulevard van Vlissingen en dan richting Lewedorp. Aan een van de kanalen sloeg het noodlot toe voor Wim, een tegenligger zat niet op te letten en kwam aan de verkeerde weghelft en Wim er bovenop met een valpartij als gevolg. Wat schaafwonden en een gedeukte helm, goed dat hij die ophad !!, een korte verzorging en we konden weer verder. Na weer een bevoorrading en bijna het hele stuk tegen wind zijn we weer aangekomen bij de Zeelandhallen. Daar was het al een drukte van jewelste dit zeker vanwege het mooie weer en de enorme belangstelling voor dit evenement. Ook vernoemens waardig is dat 2 van onze leden de 80km route gereden hebben, ook dat is dus mogelijk.
Na nog de inwendige mens te hebben verwend met een frisse dronk is iedereen weer zijn eigen weg naar huis gegaan. Het was een hele mooi route, veel wind, maar lekkere temperaturen en het is droog gebleven. Het was kortom een schitterende fietsdag.

Za 25 mei
Rondje Zeeland Organisatie: TC Yara
Soort rit: Clubrit
Afstand: 100 km
Vervallen i.v.m. te weinig deelnemers !!!

Za 18 mei
Diekentocht
Organisatie: TC Axel
Soort rit : VTT
Afstand : 70 km
Aantal deelnemers
TC Yara : 10

Za 4 mei Kloosterwindsetocht
Organisatie : TC Kloosterzande
Soort rit : VTT
Afstand : 75 km
Aantal deelnemers TC Yara : 16
Op deze zonnige zaterdagmorgen hadden zich 16 TC Yara renners gemeld om te starten voor de 75 km. Om stipt 09.00 uur is er vertrokken (Willy en Fred iets vroeger i.v.m. de lagere gem. snelheid) Na ~ 200 m. sloeg het noodlot echter al toe. Grote klap en valpartij van Theo ,tegen een paaltje gereden. Na eerste hulp van de EHBO is hij door zijn vrouw opgehaald en daarna doorverwezen naar de HAP in Terneuzen. Daar werd een schouderkwetsuur gekonstateerd, met als gevolg een aantal weken behoorlijke beperking van zijn bewegingsvrijheid. Theo sterkte!! Na deze tegenvaller is er verder gereden onder leiding van Ko en Pim , met het eerste gedeelte stevige tegenwind, op de goed gepijlde route en via zeedijk, de Val, uiteindelijk naar Zuiddorpe waar een tussenstop was ingepland. Na een consumptie op het zonovergoten terras (de mouwtjes gingen bij sommigen uit) via Heikant, Groot Eiland, Lamswaarde, Kruispolder etc, terug naar Kloosterzande. De goed uitgezette rit, bracht ons toch weer op plaatsen in Oost- Zeeuws Vlaanderen waar sommigen niet erg bekend waren. Er waren twee lekke banden te betreuren voor dezelfde persoon, die dan ook wat later aan de finish arriveerde.

Za 27 april
Davitamon Classic 2013
Organisatie: Davitamon
Soort rit: VTT
Afstand: 80 km.
Aantal deelnemers
TC Yara : 11 (totaal 8340 deelnemers)

Op deze zaterdagochtend zijn we met zijn allen vertrokken vanaf de grens bij Zelzate naar Nazareth. Werner heeft de juiste route aangegeven dit omdat er natuurlijk, weer, aan de weg werd gewerkt. De eerste borden en verkeersregelaars kwamen al snel in zicht maar ze stuurden ons rond het dorp om. We vonden langs de weg een mooie parkeerplaats, tenminste dat dachten we er werd wel al een grap gemaakt over een eventuele wielklem, effe de fietsen van de auto en op naar de start. Het was daar heel goed geregeld, duidelijke wegbewijzering en je kon gewoon je fiets meenemen in de hal waar de inschrijving plaats vond. Nog effe een Davitamon pilleke en we konden aan de rit beginnen. In het begin was het uiteraard een grote groep van verschillende snelheden en afstanden. Na de eerste kleine beklimming werden de groepen al wat verdeeld en hebben we met onze TC Yara renners in een groep de route verder gereden. Al snel kwam de eerste bevoorrading van de drie waar een compleet sport buffet klaar stond, peperkoek, cake, rozijnen, chocolade, bananen, sinaasappels, druiven, appels, sportdrank en al wat ik nog vergeten ben. In onze groep werd er in een voor ieder goed te volgen tempo van heuvel naar heuvel gereden waar we iedere keer boven op elkaar wachten. We kwamen nu op een mooie afdaling, Berg ter Stene, een mooie brede weg waar door onze mannen snelheden werden bereikt van meer dan 65 km/u, de enige vrouw, Carla, in ons midden haalde hier ook een snelheid van ruim 50 km/u. De kopposities nam ieder een keer op zich en Pim was de controleur achteraan om de achterblijvers te steunen. Dan kwam de Kanarieberg eraan met een lengte van 1090 meter en max. stijgingspercentage van 17%, gem. 9%. De groep werd hier, uiteraard, uit elkaar gesleurd maar boven kwam ieder, moe maar voldaan, weer bij elkaar. Voor een aantal was dit een eerste rit in de heuvels en werd als zeer positief ervaren. Na de Delfdries kwam de Kapelleberg met een lengte van 1100 meter, max. 13% en gem. 6,2%. Deze heuvel werd vooraf aangegeven als een gewoon klimmeke maar viel voor de meeste toch wel wat tegen. Je weet natuurlijk niet wat er nog komt tijdens een beklimming en moet dus nog wat overhouden voor het laatste stuk. Ook hier hebben we weer op elkaar gewacht, na een korte rustpauze zijn we weer vertrokken voor het laatste stuk. Voldaan kwamen we weer aan bij de sporthal waar we onze fietsen in de bewaakte parking achter konden laten, ieder kreeg een reclametas met diverse hapjes. Daar hebben we onder het genot van een 'sportdrankje' de rit geevalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat we deze rit volgende keer weer op de kalender moeten zetten. Het is een zeer goed georganiseerde tocht in een mooie omgeving. Tenslotte zijn we naar de auto's gefietst waar ons nog een verrassing te wachten stond. De auto's van Wim en Werner waren verdwenen, ze stonden bij een bushalte geparkeerd en waren door een bergingsbedrijf opgehaald en netjes opgeborgen. Na een korte speurtocht hebben ze het bergingsbedrijf gevonden en tegen een, flinke, vergoeding konden ze hun auto weer meenemen. Eigenlijk een domper op deze mooie dag maar ook gelijk een goede les voor de volgende keer. Niet meer parkeren op een bushalte !! Al met al een hele mooie dag die goed in elkaar zat, en voor herhaling vatbaar is.

Zo 21 april VTT + Sterrit Yara
Organisatie: TC Yara
Soort rit : VTT + Sterrit
Afstand: 60 km
Aantal deelnemers TC Yara: 20 voor VTT en 3 voor SR
Op deze alweer koude zondagmorgen (3,5 DgrC om 08.00 uur) werd de eerste stempelaar om 7.55 uur geregistreerd door Edith,Johnnie en Ab. De volledig nieuw uitgezette rit was weer prima gemarkeerd door de uitzetters. Ook de controleronde door Fred in alle vroegte op zondag had geen vreemde zaken meer opgeleverd. Totaal zijn er deze rit 128 deelnemers voor de VTT geregistreerd, waarvan "slechts"" 20 man/vrouw van Yara. Voor de sterrit hebben zich meer dan 50 renners gemeld, waarvan TC Yara er 3 leverde. Al met al een goede opkomst voor deze rit. De VTT werd met een lekkere snelheid van gem. 27 km/u gereden. Iedereen kon prima mee. Bij de tussenstop bij Cafe Benelux werd er onder het genot van koffie of een andere versnapering kort geevalueerd, waarna er weer verder gereden werd o.l.v. de wegkapiteins Pim en Maarten. Er is 1 lekke band gereden. Na de aankomst in Axel was de conclusie eensluidend, mooie rit, goed uitgezet.
Van de Yara fotoclub waren Ingrid en Leon aanwezig om bij de start en onderweg mooie foto's te maken. Deze zijn aan de site toegevoegd onder foto's.

Zo 14 april
Clubrit naar Graauw
Organisatie: WTC Graauw
Soort rit: ClubRit
Afstand: 70 km.
Aantal deelnemers TC Yara : 12

14 april, ’s morgens om 9:00H vertrokken met 9 man vanaf het Hofplein in Axel voor een clubrit richting Graauw. 3 Heren van de buitencategorie waren al een kwartiertje eerder vertrokken en zouden ons opwachten in het clublokaal van WTC-Graauw. Snel een route besproken met Willy en er werd gekozen voor een start tegen de wind in. Vanaf Axel richting Zuiddorpe en Overslag. Toen hadden we het kwaadste stuk weeral gehad. Linksaf richting Koewacht daarna via het Riet naar Heikant en onder St-jansteen door naar Hulst , Zandberg en Graauw. Hier hadden we al ruim 40 Km te pakken met een goed gemiddelde. Willy en Kees, die kopwerk deden hielden het tempo flink hoog. In Graauw kwamen we de buitencategorie renners weer tegen en ook nog 2 mensen van de club die individueel de rit deden. Na het nuttigen van een kopje koffie en een colaatje voor de nodige koolhydraten werd terug gereden richting Axel. Nu werd het tempo bepaald door Geert. Via Terhole, Hulst, Kijkuit kwam de groep weer terug in Axel.

Zo 7 april
Clubrit naar Schoondijke
Organisatie: Freewheel '79
Soort rit: ClubRit
Afstand: 70 - 107 km.
Aantal deelnemers TC Yara : 21

Om 09.00 uur hadden zich, na de koudste nacht ooit op 7 april, 10 leden verzameld om in een zacht zonnetje te vertrekken naar Schoondijke. Na even op adem gekomen te zijn voor de brug van Sluiskil (draaide natuurlijk weer net dicht) voegden zich nog 6 man toe aan de groep. Via Hoek, Paulinapolder, Dwoafplaote en Slikploate reden we in lekker tempo naar Schoondijke. In het cafe zaten de vroegvertrekkers (Willy,Fred,Willy en Edwin) en Kees al te wachten. Na de koffie gaf wegkapitein Ko het vertreksein en via Turkeye, Boekhoute, Sas van Gent kwamen we na een mooie rit in Axel aan. 

Zo 24 maart
Clubrit naar Breskens
Organisatie: TC Breskens
Soort rit: ClubRit
Afstand: -
Rit afgelast vanwege de sneeuw. Het is voor zover bekend nog nooit voorgekomen dat er een rit vanwege de sneeuw afgelast moet worden. Laat ons hopen dat de winterse omstandigheden eindelijk eens ophouden.

Zo 17 maart
Yara rit
Organisatie: TC Yara
Soort rit: SterRit
Afstand: - Stempelen: tussen 09.00 en 11.30 uur Cafe Cambrinus Axel
Aantal deelnemers TC Yara : 33

Nog een beetje koud en eigenlijk net iets te veel wind , maar toch werd het weer ingeschat als goed fietsweer toen we stonden te wachten op het stoepje voor Cambrinus tot Rinus zijn schoonheidsslaapje eindelijk eens zou afsluiten. Een beetje later dan gepland kwam hij de deur voor ons open doen en meteen konden wij de eerste stempelaar begroeten. Willy de Zeeuw, die een thuiswedstrijd speelde was de winnaar van het vroegevogelklassement. Daarna kwamen in kleine groepjes de stempelaars binnen. 88 in totaal hebben Edith Beterams en ondergetekende er kunnen begroeten deze zondagochtend. Totaal kwamen er 33 deelnemers van TC Yara, een hoge opkomst voor onze club. Dat belooft wat voor de SRC. Verder kwamen er 14 van Sas van Gent, 15 van Breskens, 23 van Axel en 3 van Graauw. Groeten van Gaston

Zo 3 maart
Erpelkappertocht Axel
Organisatie : TC Axel
Soort rit : ToerTocht
Afstand: 60km
Vertrek: 9.00 uur cafe Cambrinus Axel
Aantal deelnemers TC Yara: 19

Op zondag 03-03-2013 was het dan zover. Na het lange doorwinteren konden de racefietsen van stal gehaald worden voor de alom bekende “Erpelkapperstocht”. TC YARA kon aansluiten met 19 leden in het peloton van 141 deelnemers, waarin een aantal verenigingen verbroederd om stipt 09.00 op de pedalen gingen staan. Ons kanon uit Graauw was 2 minuten te laat aangekomen in Axel om mee van start te kunnen gaan. Hij was wat laat van huis vertrokken zei hij, maar is in een knappe tijd van 35 minuten van Graauw naar Axel gefietst (wel tegen 40 in het uur omgerekend). Vanaf De Markt in Axel zijn we via de “Bosseblie” richting Zaamslagveer gereden, dan langs De Kwakkel richting de zeedijk waar wel een klein windje te voelen was. Het tempo was niet hoog en we moesten dan ook meer in de remmen knijpen dan op de trappers staan. Een enkel valpartijtje is helaas wel voorgekomen in het grote peloton, maar viel reuze mee. Men kon snel weer verder. Onze secretaris heeft deze dag wel 3x lek gereden!! Bijzonder op zo’n droge zachte dag als deze! De route leidde ons langs de zeedijk, rond Kloosterzande, door de polder rond Kuitaart richting Vogelwaarde. Hier werd de provinciale weg overgestoken richting Luntershoek. Het mooie water langs de Nieuwe Zeedijk trekt altijd bekijks. Via de Kijkuit reden we terug richting Axel waar de eerste 65 km er weer op zaten. Ietwat frisjes, maar daar konden we ons op kleden. Eenmaal terug aangekomen bij café Cambrinus konden we terug kijken op een leuke rit. Iedere deelnemer kreeg een lotje en 2 consumpties. Er werden vele worsten en tulbanden gewonnen. Het Hulsters trio waarbij het geluk meestal toelacht won zelfs 2 taarten! Hoe krijg je die naar huis op de fiets? Juist, …….delen met je kameraden. Al bij al een dikke pluim voor de organiserende club TC Axel, welke met 2 motorrijders en een bezemwagen kunnen terugkijken op een goed georganiseerde rit.