RCF evenementen kalender

Geen evenement in de kalender
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Zo  13 september     Opa de Koningrit

Organisatie                 :    TC Axel

Soort rit                     :     VTT

Afstand                      :     60 km

Vertrek                      :     9.00 uur Cambrinus Axel

Aantal leden TC Yara   :     12 fietsers en Ko voor de inschrijving maar daarna snel terug naar huis. ;-)

‘t Is weer voorbij die mooie zomer ……. De afsluiter van onze fietskalender die “opa de Koningtocht” heet, is deze maal bezocht door 13 deelnemers, waarvan Ko de inschrijving voor zijn rekening nam en vervolgens andere verplichtingen had, want hij was immers toe aan zijn welverdiende vakantie. Bedankt Ko! De overige 12 deelnemers splitsten zich al vanaf de meet in groep 1 en groep 2. Niet vanwege de gezelligheid, maar er is bewust gekozen voor een verschillende snelheid. Willy en Jan waren nog wat aan het twijfelen of ze mee gingen rijden met de “profs” of met de “amateurs”. De weersomstandigheden waren redelijk goed. Het was fris, wat bewolkt, maar droog. Met witte tekens was de route op de weg aangegeven. Rudy had de rit 1 dag ervoor al verkend en dat was een uitstekend excuus om hem samen met onze diesel (Jan Bareman) aan kop te laten rijden. Willy en ik hielden achterin de deur dicht. Onze Zeeuwse polders toonden ons dat de meeste gewassen waren geoogst. Desalniettemin konden we genieten van veel natuurschoon langs de route. Halfweg was een tussenstop gepland bij “de Berlaere”, het sportpark van de plaatselijke Rooms Katholieke Voetbal Vereniging Koewacht. In dit gezellige en ontspannen clubgebouw hebben we koffie gedronken en trakteerde TC Axel ons op een Luikse wafel, evergreen of banaan. Na een 10-tal minuten arriveerde groep 2 ook voor hetzelfde genot. De aluminium- en carbon rossen werden bestegen voor de 2e helft. Jan gaf aan dat het toch eigenlijk best goed ging met zijn versleten heup: “Prima snelheid, kachel moar deu. Ik volg wel!” Na terugkomst bij café Cambrinus is er nog het één en ander versnaperd, waaronder een trog friet met mayo. Die was in een zeer rap tempo leeg gevreten. Motto van onze aanvoerder: “Lijnen …. Dat doen we later!” Dat was ‘m weer voor dit seizoen. Hartelijk dank voor jullie gezelschap afgelopen seizoen en wellicht tot 20 november !!

Groeten,  Pim

 


 

Za  5 september     Vikingdag

Organisatie                 :    TC Yara

Soort rit                     :     CR

Afstand                      :     2x50 km

Vertrek                      :     10.00 uur Petrus & Paulushoeve Lamswaarde

Aantal leden TC Yara   :     12 fietsers

 

Bijna traditie getrouw sluiten wij de zomer af door deel te nemen aan de familiedag van Yara Sluiskil. Deze familiedag ook wel de Vikingdag genoemd bevat tal van sportieve onderdelen van clubs die Yara Sluiskil rijk is. De organisatie had een locatie gevonden in het dorpje Lamswaarde in de Petrus &Paulus Hoeve. Een schitterende locatie voor de activiteiten die die dag georganiseerd waren. En met recht moet ik zeggen dat het keuken team het goed voor elkaar had. Een hele dag lekker verwend worden en er nog bij sporten ook. Een dikke pluim voor de organisatoren van de Vikingdag.

Eigenlijk over Lamswaarde heb ik eerlijk gezegd even moeten googlen en vond het volgende.

Oud-Lamswaarde ontstond in 1242 als uithof van de Vlaamse Abdij van Boudelo, een Cisterciënzerabdij. Deze uithof, die ook een kapel omvatte, werd gedurende de Tachtigjarige Oorlog eind 16e eeuw verwoest. Na 1615, toen de Oostvogelpolder werd herdijkt, ontwikkelde zich nabij deze locatie het huidige Lamswaarde. De Boudeloodijk en de Boudeloohoeve herinneren nog aan de Middeleeuwse toestand. Aan deze toestand heeft, het grotendeels katholieke, Lamswaarde ook haar bijnaam: Het Heilig Land te danken.Geografisch gezien ligt Lamswaarde in het middelpunt van het heilige land, omgeven door tal van mooie dorpjes.

Als TC Yara lid ligt het voor de hand dat ik dan mee rij met onze club. Een rit in de voormiddag van 50 km en een rit in de namiddag ook van 50 km. Deze rit werd voornamelijk in het oostelijke deel van Lamswaarde gereden, met een peloton van zo’n 12 man. Eigenlijk onder ons gezegd het mooiste deel,en de wegkapiteins Ko en Pim hadden een stop geregeld bij paviljoen ’t schor te Paal. De namiddag rit werd richting het westen gereden. Gestart in de regen en meer tegen Axel kwam het zonnetje er door. In Axel werd even gestopt in het clubhuis van TC Yara. Er werd nog overwogen om de het plaatselijk museum te bezoeken maar aangezien de tijd hebben we daar maar van afgezien. De rit werd terug vervolgd door de mooie polders die Zeeuws Vlaanderen rijk is. Onderweg had onze weg kapitein Ko nog een verrassing in petto. Ik zeg niet wat het is, dus blijft het alsnog een verrassing. Allez een tipje van de sluier (De kus van Maxima) meer zeg ik niet. Een leuke dag, jammer van het weer, maar daar kun je niet tegen plannen.( een veel gehoord spreuk in afd LO&VE).

Een vermelding waard is dat wegkapitein Ko en Pim de 100 km steeds op kop hebben gereden.

Tot volgend jaar.

R.Stouthamer

 

 


 

Za  11 juli              Axel-Geraardsbergen-Hulst

Organisatie                 :    TC Yara

Soort rit                     :     CR

Afstand                      :     165 km

Vertrek                      :     8.00 uur Hofplein Axel

Aantal leden TC Yara   :     12 fietsers + 2 begeleiders

 

De weersvooruitzichten waren zeer gunstig ’s ochtends 16 graden oplopend naar zo’n 27 graden dus aan de temperatuur zal het niet liggen. De wind zou west 3 zijn maar we hebben gemerkt dat het eerder noord 4 was. Voor deze tocht hadden zich 2 dames, Carla en Edith, en 10 mannen aangemeld. Uiteraard waren Alfred en Johnny ook van de partij in de volgauto. Johnny had toestemming gekregen van de Burgemeester en schepen van Geraardsbergen om de muur voor ons evenement te ‘gebruiken’.

Johnny had heel Axel leeg gehaald om de hongerige magen op tijd te vullen. Zo had hij Extran, water, muesli repen, suikerwafels en niet te vergeten de perdelippen ingeslagen. Vanwege de extreme temperaturen had hij extra sportdrank en water ingeslagen waar zelfs heel de buurt voor werd ingeschakeld om het koel te houden. (even voor de statistieken we hadden 2 liter Extran en 2 liter water per persoon ingeslagen, dus 1 liter per 42,5 km) Afred gaf aan dat ze beslag hadden gelegd op de koelkasten van de buren. Zoiets kan toch alleen maar in Axel hé ;-)

Geert kwam als eerste aan op het vertrekpunt in Hulst. Om 7.15 uur parkeerde hij en bracht zijn fiets in orde, banden opgepompt en klaar voor vertrek. Zo konden we om 7.37 uur vertrekken naar Axel waar de rest ons op zou wachten. Er waren dit keer 2 nieuwe gezichten bij Steven en Adri voor de eerste keer zo’n rit en Ko die ons normaal tegemoet rijdt ging nu voor de hele tocht. Hij was hiervoor speciaal 4 weken op trainingskamp geweest. Na een korte kennismaking, en een beetje bijpraten zijn we vol goede moed vertrokken richting Wachtebeke. Met Pim en Eddie op kop reden we met een lekker tempo door de Axelse polders richting de Lange Lede. Langs de Lange Lede en het Domein Puyenbroeck richting Wetteren en vervolgens richting Sint Lievens-Houtem.

Pim zijn navigatie was van slag of was het misschien toch Pim zelf. Hij ging tenslotte op de verjaardag van zijn vrouw een hele dag fietsen. Maar 2x was hij het spoor bijster en liet ons wat extra meters maken.

In Oordegem waren er wat kaleseien en vals plat waar de klim capaciteiten al een beetje getest konden worden. In Sint Lievens-Houtem was onze eerst stop ingepland. Op het terras hebben we daar de perdelippen goed laten smaken met een dorstlesser. DSC00243

Direct na deze korte stop kregen we gelijk een paar stukken vals plat voor onze wielen waardoor de benen weer getest konden worden. Nu richting Herzele waar het bijna constant vals plat was. Vanaf daar hebben we over een oud spoor gereden richting Sint-Lievens-Esse. Richting de Dender en naar de Onkerzelestraat waar het toch al flink omhoog ging. Pim gaf het al aan denk niet te vlug dat je al boven bent want dan komt er nog een stuk. En inderdaad een stevige klim waar geen eind aan leek te komen. De verschillen werden gemaakt maar boven werd er netjes op ieder gewacht. Zo naar het ronde punt en naar de Weverijstraat op het einde links af en we zaten op de beklimming van Denderstraat en de Abdijstraat. De snelle jongens zochten positie en fietsen fluitend de Abdijstraat op. Adri flitste bijna ieder voorbij, het leek wel of het dagelijkse kost was voor hem. Op de muur werden weer de verschillen gemaakt maar ieder kwam in gepaste vermoeidheid boven aan. Met ook nog de Kapelmuur even mee te nemen kwamen we in onderstaande volgorde aan. (ik hoop dat het klopt)

 1. Pim
 2. Ricardo
 3. Jan
 4. Adri
 5. Geert
 6. Maarten
 7. Eddie
 8. Edith
 9. Benny (hij had Carla eerst wat aanwijzingen gegeven )
 10. Carla
 11. Ko
 12. Steven

Johnny stond op de camerapositie gereed om van ieder een foto te nemen, voor de een had hij wat meer tijd dan voor de ander.

Ook voor Geert een hele inspanning, maar hij zat wel in de top 5.

IMG 2372

Ko stond al boven over zijn stuurpen uit te hijgen (bijna kotsen) toen Steven onder aan de Kapelmuur zijn ketting van tussen zijn pion en spaken aan het trekken was.

IMG 2382
Ieder op de groepsfoto voor de kapel en weer rustig verder naar onze volgwagen.

IMG 2388 Na een korte pauze richting de Bosberg. We hadden de pers al vooruit gestuurd zodat er van ieder een aktie foto gemaakt kon worden. Op zich een mooie afdaling en toch een behoorlijke aanloop naar de Bosberg. Ook hier was Pim weer heer en meester en testte hij nog even zijn benen door op de grote plaat naar boven te rijden. Hij was op zijn hoede want de Ricardo, ruim 20 jaar jonger dan hem, moest hij wel achter zich houden.

IMG 2398 

 1. Pim
 2. Ricardo
 3. Jan
 4. Adri
 5. Maarten
 6. Eddie
 7. Geert
 8. Edith
 9. Benny
 10. Carla
 11. Steven, hij zat bij Carla in haar wiel.
 12. Ko

IMG 2407 

Na ook hier alles op de gevoelige plaat te hebben gezet zijn we richting Zandbergen vertrokken.

groep boven bosberg

Hier waren er werken aan de gang. Nb vanaf de plek waar Theo vorig jaar ten van kwam. De weg was over zo’n 1000 meter open gebroken en vol gegooid met grove stenen. Eerst kon de volgauto nog mee maar op een gegeven moment was er zo’n opstakel dat hij terug moest en een andere weg zoeken om in Zandbergen te komen. Jan zei het nog als we hierdoor gaan riskeren we een lekke band en ja hoor Eddie kwam met 2 lekke banden aan op de rustplek. Maar geen probleem met de vakkundige hulp van Ricardo lagen de banden er zo weer op. Na het eten van een perdelip waren we weer op krachten en konden we aan de laatste 70km beginnen.

Vanaf de tussenstop in Zandbergen zijn we langs de Dender richting Ninove gereden onder aanvoering van Ricardo zijn we op een veilige manier, achter elkaar, over het fietspad gereden. De kreet TEGEN klonk regelmatig maar dat maakte het wel zo veilig. Dan richting Aalst en verder langs de Dender richting Dendermonde. In Dendermonde aangekomen hebben we nog even de markt bezocht. Ko heeft heel het terras verbouwd om ons allemaal bij elkaar je kunnen zetten. De volgauto met Johnny en Alfred hadden grote problemen om de auto nabij de markt kwijt te kunnen en waren nu dus laatst. We zaten met smart te wachten op de laatste perdelippen die er dan ook aankwamen, vooral Edith keek ernaar uit. Nadat alle bidons weer gevuld waren vertrokken voor de laatste 30km. Ter hoogte van Waasmunster zat het zo zwaar in de benen van Steven dat hij het besluit nam op de mannen in de volgauto gezelschap te gaan houden. Op de viaducten werd er nog wat gesprint, voor wie dat tenminste nog zag zitten. Zo was er een viaduct waar Pim even wat zat te dromen en Ricardo, Eddie en Geert zagen hun kans. Pim moest alle zeilen bijzetten maar toch net te laat om als eerste over de meet te komen. Door een mooie omgeving, goede weg en zonnig maar wel wind tegen zijn we zo richting Hulst gereden waar we in het Ouwe Spoor verwacht werden voor de afterparty. De meeste hadden er nu zo`n 165 km opzitten. De loungebank was voor ons gereserveerd en aldaar konden we genieten van een lekkere trappist. We hebben de hele dag nog eens uitvoering doorgenomen en waren het erover eens dit was een fantastische dag mooi weer een mooie route en veel leut onder elkaar. Ko gaf al aan dat hij volgend jaar waarschijnlijk ons tegemoet komt tot in Hulst want hij vond het wel heel zwaar dat klimmen. Gelukkig is ieder gezond en wel thuis gekomen, de een zal iets sneller in slaap zijn gevallen dan de ander.

Eddie en Pim.

 


Za  20 juni              Spie Belgium Classic

Organisatie                 :    Spie Cycling team

Soort rit                     :     VTT

Afstand                      :     90 km

Vertrek                      :     8.00 uur parking grens Zelzate

Aantal leden TC Yara   :     6

 

Deze rit ontpopt zich zeker om als vaste rit op onze kalender te worden. En terecht, alle faciliteiten in- en rondom deze tocht van 90 km waren uitstekend geregeld. Er waren 1415 deelnemers voor deze tocht, wat toch wel een prestatie is om zo’n deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Vanaf de parking van de Lidl Zelzate-Oost om stipt 08.00u volgens afspraak, met 6 leden vertrokken met de auto richting Oudenaarde, de stad van het fietswalhalla van de Vlaamse Ardennen, vanwaar de mooiste hellingen getrotseerd kunnen worden. We hadden een mooie VIP parking juist naast het vertrekpunt. Een goed gepijlde route over een golvend parcours, met een vlakke aanloop naar de Zwalmstreek en Vlaamse Ardennen bracht ons een 6-tal hellingen (Rekelberg / Steenland, Korteberg / Ganzeberg, Onderbossenaarstraat, Fontaineweg / Spichtenberg, Hoogbergstraat / Dorenstraat, Paterberg) met een totale stijging : 767 m. Tijdens de diverse hellingen konden de spieren opgewarmd worden voor de echte klim de Paterberg. De eerste hellingen waren echter geen probleem voor de deelnemers. Patrick reed weer als een geoefend klimmer bij alle klimmen naar boven. Pim coördineerde het geheel en hield zijn schaapjes goed in de gaten. Met de nodige “peptalk” stuurde hij Carla over alle hellingen.  Zie onder -> zelfs voor een foto momentje had ze effe tijd.

spie 006
Bij de afdaling op de kasseien was het toch opletten geblazen en moest je het stuur goed vast houden. Bij de afdalingen werden er snelheden bereikt van ruim 60 km/u omhoog was het beduidend langzamer 10 km/u. Na ieder helling netjes op elkaar gewacht zodat we weer als 1 groep de weg konden vervolgen. Het fietsen door de Zwalmstreek geeft prachtige rustgevende vergezichten van bossen en landerijen die op je netvlies gebrand blijven. In de afdaling naar de Paterberg hadden we nog wat hindernissen te nemen in de vorm van een aantal paarden die net na de bocht zich hadden verzameld op de weg. Maar met het nodige stuurmanskunst ook deze hindernis netjes gepasseerd. Ieder had de juiste instructie goed opgevolgd en op tijd de juist versnelling gekozen. Als ware klimgeiten ging ieder de Paterberg op, de een wat sneller dan de ander, Carla had de pech dat haar voet losschoot waardoor ze een stukje te voet moest. Maar het laatste stuk toch weer opgestapt en met behulp van haar vast fietsmaatje weer opgang gezet en verder op de Pater. Volgend jaar zonder afstappen zei ze. Beneden aan de afdaling van de Paterberg was de derde bevoorrading. De laatste 17 km werden door de Scheldevallei gereden tot de finish in Oudenaarde. Hier werden we weer getrakteerd op een VIP behandeling. Er stond een mooi buffet op ons te wachten.

Afterparty 

Na ons goed voorzien te hebben en veel gelachen, zijn we huiswaarts gekeerd. Een meer dan geslaagde fietsdag voor TC YARA, we komen zeker terug. Complementen aan de organisatie van SPIE.

Eddie.

 


 

 

Za  13 juni              Ride for the Roses

Organisatie                 :    Delta

Soort rit                     :   VTT

Afstand                      :    120 km

Vertrek                      :   9.00 uur Busstation Terneuzen

Aantal leden TC Yara   :   8

 

Ook dit jaar heeft TC YARA haar steentje bijgedragen aan het fietsevenement DELTA Ride For The Roses. Vorig jaar werd de landelijke Ride bij ons in Zeeland gehouden, vandaar dat het totale deelnemersaantal dit jaar een stuk lager was. Desondanks waren er toch nog ruim 4300 deelnemers die gezorgd hebben voor een opbrengst van 135.000,- euro voor KWF kankerbestrijding. We hebben na inschrijving in de Zeelandhallen aangeschoven bij het startvak en konden al heel snel mee vertrekken. De route ging via Noord Beveland over de Zeelandbrug die voor dit evenement was afgesloten voor het overige verkeer. Dit was de reden dat we geneutraliseerd als 1 peloton tot Schouwen Duiveland fietsten. Eenmaal over de Zeelandbrug kon ieder zijn eigen tempo bepalen. Al gauw werden er diverse grote pelotons gevormd. Wij kozen ervoor om ons enigszins uit de wind te zetten. Het was een ferme zuidwester met een kracht van 5 a 6. Dat was zeker goed te merken zodra we de Oosterscheldekering op reden. Plots kwam er een rukwind en haalde een slank dennetje van fietssponsor HZ ondersteboven. Uitgerekend reden onze deelnemers daar achter en 2 van ons konden de valpartij niet meer omzeilen en kwamen ook ten val. Gelukkig was de snelheid zo laag dat er nauwelijks van schade gesproken kon worden. J-P reed tegen een fiets van iemand die ook gevallen was en reed daarbij zijn voorband lek. Tijdens de bandenwissel kwam Omroep Zeeland nog een interview afnemen. Na de hergroepering zijn we verder gereden richting Neeltje Jans, waar men een versnapering kon scoren. Daar hebben we effe bijgetankt met koffie en appelgebak. Eenmaal aangekomen op Noord Beveland leek het wel of de wind wat afnam. De route was goed gepijld en er waren mooie rustige wegen uitgekozen. Bij enkele van ons was er wat jus in de benen gekomen, maar op karakter werd de meet gehaald. Daar stonden wat Zeeuwse Meisjes rozen en een tasje met promotiemateriaal uit te delen aan de deelnemers. Op terras in de zon met een consumptie in de hand was het nog goed toeven. Enige nadeel van de organisatie was dat er alsnog een parkeerkaart gekocht moest worden om het terrein bij de Zeelandhallen te kunnen verlaten; ondanks dat we allen aan zo’n goed doel hebben meegedaan. Hopelijk volgend jaar op een wat groter deelnemersaantal.

Pim.

 


 

 

Za  30 mei              Rondje Zeeland (Ko Koekkoek classic)

 

Organisatie                 :    TC Yara

Soort rit                     :   Clubrit

Afstand                      :    88 km

Vertrek                      :   9.00 uur Busstation Terneuzen

Aantal leden TC Yara   :  4 ;-(

 

De weersvoorspellingen waren wisselend en er was toch wat regen verwacht. Waarschijnlijk was dat de reden dat we maar met 4 personen (Stan, Rudy, Ko en Silvy) verzamelden om 9.00u bij de sluizen in Terneuzen. Jammer, want het was mooi weer om te fietsen. In Lewedorp werden de fietsen van de auto’s gehaald en na een echte Zeeuwse bolus en koffie of thee (al in Terneuzen telefonisch gereserveerd door Ko) konden we aan het Rondje Zeeland beginnen. De rit ging eerst langs de zuidkant van het Veerse Meer richting de Zeelandbrug.  Voor onze neus gingen de rode lichten van de brug branden, waardoor we niet door mochten. Toch duurde het zeker 5 minuten voor de brug omhoog ging. Hoe kwam dat toch?! Na een koffiestop in Zierikzee zijn we aan het zwaardere stuk begonnen. Met de wind afwisselend schuin tegen en op kop zijn we naar de Oosterscheldekering gereden. Er werd continu van koppositie gewisseld, zodat iedereen eventjes uit de wind kon rijden. Ook op de Oosterscheldekering was de wind goed voelbaar. Daarna nog een mooi stuk met rechts de Noordzee en links het Veerse Meer. Eenmaal aangekomen in Veere hebben we op een terrasje appelgebak gegeten. Na deze welverdiende tussenstop zijn we terug gereden naar Lewedorp, waarbij we onderweg nog hebben genoten van de mooie uitzichten op het Veerse Meer. Het laatste stuk hadden we nog even wind in de rug, waardoor we het gemiddelde nog een beetje omhoog gebracht hebben. Eenmaal aangekomen zijn de fietsen terug op de auto’s geplaatst en met een drankje op het terras de rit geëvalueerd. Het was een hele mooie rit en het weer viel al bij al goed mee!
Bedankt Ko voor het organiseren van het Rondje Zeeland! Het was weer dik in orde! Volgend jaar hopelijk met meer deelnemers!

Silvyrondje zeeland 2015


Za  16 mei              Diekentocht

Organisatie                 :    TC Axel

Soort rit                     :   VTT

Afstand                      :    70 km

Vertrek                      :   9.00 uur Cambrinus

Aantal leden TC Yara   :  9

 

Deze zaterdag zijn we met 9 man vertrokken om 09:00 uur vanaf Cambrinus onder een bewolkte lucht waar al wat spetters uit gevallen waren, maar dat heeft ons niet tegen kunnen houden. We reden de 70 km route en hebben tot onder Philippine samen gereden met TC Avanti tot dat Pim een lekke (voor)band reed, dat was precies bij de splitsing 40/70 km. Na een snelle reparatie de pad weer vervolgt door het mooie Zeeuws-Vlaamse landschap via de spaarbekkens van de Braakman naar- en door de polders rond Biervliet. Na nog een flinke kasseienstrook, net achter Biervliet (Noordstraat), even uitrusten bij Lippens met koek en zopie er bij. Vervolgens via Driewegen weer in westelijke richting gefietst door de Braakmanpolders, via Boeregat-Hoek-brug bij Sluiskil terug naar Axel. Het tweede gedeelte van deze rit hebben we mogen ‘genieten’ van de inmiddels gestaag neervallende motregen. Nat weer geeft zoals elke wielrenner weet meer kans op lekke banden; wéér Pim!? Dezelfde band als eerder op de morgen liep nu langzaam leeg. ‘Ik fiets even hard door, fietsen jullie maar op het gemak verder, ik pomp mijn band op en haal jullie wel weer in!’ was zijn advies, en zo gebeurde het ook. Pim heeft ons weer ingehaald, maar reed voor Piet Koster in Axel wéér lek! Deze keer 2 lekke banden!! Toch een klein steentje in de band Pim? Hierna de belevenissen onder het genot van een goed glas bij Cambrinus nog eens geanalyseerd en kwamen al snel tot de conclusie dat het toch een mooie rit was.

Wim

 


 

Za 2 mei              Rudy Dhaenens classic

Organisatie                 :    WTC  ter Beke

Soort rit                     :    VTT

Afstand                      :     110 km

Vertrek                      :  8.00 uur parking grens Zelzate

Aantal leden TC Yara   :  9

Deze Classic wordt jaarlijks georganiseerd ter nagedachtenis aan Rudy Dhaenens die veel te vroeg, net geen 37 jaar, door een noodlottig ongeval heengegaan is. Een van zijn hoogtepunten was het behalen van de regenboogtrui in 1990 in Japan. Pech en veel valpartijen waren hem toebedeeld, waardoor zijn palmares slechts gereduceerd is gebleven. Na verzamelen in Zelzate zijn we om 8 uur met 5 man vertrokken richting Landegem/Merendree. Na een verlengde zoektocht arriveerden
we uiteindelijk tegen 9 uur bij de startplaats. De navigatie liet ons wat in de steek. Aldaar zat ons 6e teamlid ons op te wachten, zodat we met z’n zessen op pad konden voor de 95 km. In alle vroegte waren Mark, Benny en Edith al vertrokken voor de 140 km. Het was flink bewolkt en de zon kwam er nog niet doorheen gebrand, maar gelukkig bleven de regenbuien uit. Na 10 km kwam ik er achter dat ik mijn bidons bij de auto had laten staan. Heb ik nog nooit gehad en nu heb ik het weer! Gelukkig had Patrick nog een bidon beschikbaar en konden we bij de 1e bevoorrading alles aanvullen. Het was genieten om door dit licht- tot matig heuvelachtig landschap te fietsen en te zien hoe de gewassen net ontkiemd waren en de bladeren weer aan de bomen hingen……….. lente, eindelijk. We reden goed gegroepeerd samen en deden wisselend het kopwerk, zodat iedereen goed kon volgen. Een stukje kasseiweg mocht uiteraard niet ontbreken. Daarbij werd er wat meer tempo gemaakt om alleen de kopjes te raken en zodoende niet teveel door elkaar geschud te worden. Bij de 2e bevoorrading begon de zon er toch af en toe door te breken en dat was meteen te merken aan de stemming die overigens toch al goed was. Laatste 8 km werd er langs het water gereden nam de wind iets toe, leek het wel. Een paar kilometer voor aankomst werd er op de helling van het viaduct nog een klein eindsprintje getrokken voor de groene trui. Dikke pluim voor de renners, waaronder Silvy als enige dame, die geen moeite hadden met een gemiddelde gereden snelheid van 27,3 km/h. Na aankomst in de plaatselijke voetbalkantine werd er nog een Belgisch biertje gedronken en kreeg elke deelnemer een “pakske mee pielekes hespe en 2 Boma wurstjes” mee.

Groeten, Pim

 


Za 25 april              Davitamon classic

Organisatie                 :    Davitamon

Soort rit                     :   VTT

Afstand                      :    100/145 km

Vertrek                      :   8.00 uur Zelzate

Aantal leden TC Yara   :  6

De Davitamon Classic is de eerste rit op de kalender met een paar hoogtemeters. Helaas zien er toch velen tegenop om ook een klimmetje te maken en hierbij kwam ook nog het slechte voorspelde weer. Tevens was onze “vaste harde kern” uit Hulst er deze keer niet bij. Aantal deelnemers viel daarom ook tegen. Slechts 4 clubleden en 1 introducé. En niet de minste…….. Francois, de schoonzoon van onze penningmeester, een klimgeit van uitzonderlijke klasse. Wij gingen met ons vijven voor de 100 km. Even voor ons waren Benny van de Brande en Edith Geux al vertrokken voor de 145 km. De zeer goed georganiseerde rit had voor ons 3 tussenstops in petto, zodat we werkelijk niets tekort kwamen. Elke kruising was voorzien van 1 of meer verkeersregelaars, zodat we veilig over konden steken …………… Nou ja, …….. helaas stond op 1 van de oversteekplaatsen een verkeersregelaar die niet helemaal wakker was en stuurde Rudy gewoon over terwijl er toch een automobilist in aantocht was. Oeff, dat liep net goed af, maar Rudy moest wel effe remmen op een manier die hij niet graag over zou doen. Met de schrik vrijgekomen en een schaafplekje op de pink konden we weer verder gaan. Rudy heeft de regelaar nog bedankt zoals ze dat goed kunnen bij de afdeling verlading. De Kanarieberg en de Hotondberg waren de klimmetjes van formaat, de overige pukkeltjes konden door iedereen met speels gemak en souplesse worden overwonnen. Het regende niet echt door en we werden niet nat van de neerslag, maar er viel toch af en toe een klein druppeltje. De weg was op de meeste plaatsen redelijk droog. Na aankomst werden we overspoeld met voedingssupplementen, cake, koeken, promotiemateriaal e.d. Na een paar consumpties tegen de dorst zijn we terug gefietst naar de auto die bij de plaatselijke cafévoetbalkantine gestald was. Deze keer dus geen parkeerboete. Op het gemak omgekleed, de fietsen ingeladen en veilig terug naar huis. Wederom een geslaagde wielerdag voor de TC YARA met dank aan de organisatie van de Davitamon !!

Pim.

 


Zo 19 april              TC Yara sterrit en clubrit

Organisatie                 :    TC Yara

Soort rit                     :   Clubrit en sterrit

Afstand                      :    60 km

Vertrek                      :   9.00 uur cafe Cambrinus

Aantal leden TC Yara   :  19 voor Clubrit en 9 voor Sterrit

Verzamelen in Axel bij Cambrinus waar wederom voor vertrek een groepsfoto is gemaakt.

TC Yara VTT 2015 04 19

Totaal aantal vertrekkers voor onze VTT waren 110 wielrenners waarvan 19 van de Yara voor onze sterrit waren er nog 40 wielrenners waarvan 9 van de Yara dus een mooie opkomst.

Vertrokken met een wat waterig zonnetje noord/oosten wind dat wil zeggen altijd tegenwind hebben we in grote lijnen dezelfde route gereden als bij onze clubrit van 14 maart. Onder de 19 vertrekkers(Yara) voor de toertocht waren 17 heren en 2 dames. Gestopt op de Koewacht voor een verfrissing en dan weer terug naar Cambrinus waar de rit nog even geëvalueerd werd. Wegkapitein Pim had het goed voor elkaar mooi tempo en duidelijke aanwijzigingen. Geen valpartijen geen lekke banden of platte kettingen alles is goed verlopen volgens andere deelnemers prima uitgezet dus we kijken weer tevreden terug op een geslaagde rit.

Ko.


 

Zo 12 april              Graauw sterrit en clubrit

Organisatie                 :    WTC Graauw

Soort rit                     :   Clubrit en sterrit

Afstand                      :    60 km

Vertrek                      :   9.30 uur cafe Nobel

Aantal leden TC Yara   :  10 voor Clubrit en een aantal voor Sterrit

Verzamelen tussen 09:00 en 09:30h vertrek gepland om 09:30h. Maar 1 onzer leden komt aan met een platte ketting. Met een aantal handige leden de ketting vakkundig gerepareerd, waardoor het vertrek wat later werd maar niet getreurd. Weersomstandigheden waterig zonnetje zuid/westenwind mooi fietsweer. Deelnemers aan de clubrit 9 heren en 1 dame. Ook de heren die normaal hun eigen tempo rijden verkozen na overleg met de wegkapitein met de groep mee te rijden. Afijn vertrokken op de Graauw door de Hulsterse polders. Langs Petrus en Paulus Hoeve waar we dit jaar de Vikingdag organiseren. Vervolgens naar Kloosterzande en dan naar Ossenisse dan door de polder links, rechts enzovoort naar gemaal Kampen en vervolgens onder de zeedijk naar de Griete waar we na wat drank en bitterballen ieder zijn eigen weg weer kon vervolgen. Met een, select, groepje zijn we dan in een lekker tempo door de polder naar Axel gereden waar we Ko bij zijn broere hebben afgeleverd. Jammer van het geringe aantal leden maar we zullen maar denken dat we weer alles op de sterritten competitie zetten.

Ko


 

Za 4 april              Zeeuwse tocht

Organisatie                 :    TC Avanti

Soort rit                     :   VTT

Afstand                      :    55km

Vertrek                      :   9.00 uur Cafe Dallinga

Aantal leden TC Yara   :  9

Koud, nat en wind maar we waren met toch nog met 9 leden, waaronder nu 2 dames, van TC Yara aanwezig voor de Zeeuwse tocht. Na te hebben ingeschreven zijn we vertrokken richting Sas van Gent.

Soms met de wind op de kop, dan weer zijwind maar toch ook wel wat wind mee ;-) We zijn gestart met Rudy en Patrick op kop. Zij hielden er een mooi tempo in dat voor ieder te volgen was. Onze meisjes konden het goed volgen in het 2e wiel. In de polder van Koewacht leek het wel of de wind steeds aan het draaien was, Rudy ging van links naar recht en zocht een goede positie. Eddie nam de koppositie over van Rudy en ging samen met Patrick voor het 2e deel. Adri en Rudy hielden de meisjes in de gaten bij de soms straffe zijwind en hielden ze dan uit de wind. Een mooi rondje al hadden de weergoden wel wat mee mogen werken. Goed uitgepijlt en verzorgd.

 

zeeuwse tocht

 

Alfred heeft met zijn maatjes een langzamer tempo gereden en zowaar die waren het spoor effe bijster nabij Axel en zijn dan maar via de kortste weg naar de brug gereden. Of was het misschien zo ingepland zodat ze samen met de rest in Sluiskil aankwamen. Bij Dallinga nog even nagepraat onder het genot van warme koffie. We waren het erover eens wij waren de echte bikkels, door weer en wind de tocht doorstaan. Bedankt Silvy, Carla, Patrick, Rudy, Adri, Alfred, Willy en George voor jullie aanwezigheid.

Eddie


 

Zo 22 maart              Breskens  sterrit en clubrit

Organisatie                 :    TC Breskens

Soort rit                     :   Clubrit en sterrit

Afstand                      :    60 km

Vertrek                      :   9.00 uur Hofplein

Aantal leden TC Yara   :  17 voor Clubrit en 2 voor Sterrit

Koud, maar droog. Dit was waar we het mee moesten doen tijdens de sterrit naar Breskens. Om kwart voor 9 reden er al 5 leden vooruit die dit via de mail al hadden doorgegeven. Om stipt 9 uur reden we met 7 renners, waaronder 1 dame, naar de brug van Sluiskil waar nog 5 renners hun opwachting maakten om richting “Bresjes” te gaan. De zeedijk werd opgezocht via Hoek, langs de Braakman en DOW. Er stond een stevig noord-oostertje met kracht 4 schuin in de rug. Met de wetenschap dat er op de terugweg een schuin tegenwindje te verwachten was, dienden zich spontaan “nieuwe” koptrekkers aan. Ko ging ter hoogte van de Braakman uit goed fatsoen door de berm rijden om niet tot last te zijn bij het leegsnuiten van zijn linker neusgat. Keurig! Met een dame in ons midden was dit een voorbeeld van gedrag. Met een mooi gemiddelde kwamen we moeiteloos in Breskens aan, waar de koffie wel warm stond, maar het even duurde i.v.m. de drukte, voor die geserveerd werd. In het stempellokaal van TC Breskens was TC Avanti was ook vertegenwoordigd met voor ons 1 welbekende in hun midden: De “kampioen” van 2014. Hij had alleen weer het verkeerde tenue aan. Hier zal volgens ons reglement maar 1 punt voor te verdienen zijn. Op de terugweg zijn we een stukje na Hoofdplaat de polder ingeslagen om via IJzendijke richting Phillippine te rijden, dan langs het waterstation richting Hoek. Onder de fietstunnel door richting brug van Sluiskil. Vanaf daar viel de groep uiteen van renners uit Vogelwaarde, Hulst en Axel. “De 5” zijn we op de terugweg nog 4x tegengekomen. Zij reden op hun gemak de kortst mogelijke weg terug, terwijl wij via omwegen nog een aantal extra kilometers in de benen trapten. Al bij al een mooie route. Bij terugkomst in Axel gingen de fietsen van Silvy en Geert in de auto, want zij komen toch niet echt uit de buurt. Maar zij hebben toch de juiste instelling om van ver naar Axel te komen om samen met ons een ritje te fietsen. Prima!

Pim.


ZO 15 maart              TC Yara sterrit en clubrit

Organisatie                 :    TC Yara

Soort rit : Clubrit en sterrit

Afstand                      :    60 km

Vertrek                      :   9.00 uur Cafe Cambrinus Axel

Aantal leden TC Yara   :  14 voor Clubrit en 9 voor Sterrit

Achter de tafel voor de inschrijving het kampioenskoppel, daarom niet op onderstaande foto. Je ziet de deelnemers voor de clubrit voor het museum van Axel met de Axelse boerin. Ieder breed lachend en in Yara tenue op de foto ;-)

copy TC Yara 2015 03 15

Op deze toch wel koude zondag zijn er 14 TC Yara leden vertrokken voor de clubrit. Nog 9 andere leden hebben een sterrit gereden. Voor ons was het een rustdag wat we vanwege het weer, regen en een koude noorden wind, niet erg vonden. Zo'n 80 fietsers hebben een stempeltje opgehaald. Het was dus wel de moeite waard om deze rit weer te organiseren.

Verslag clubrit

Weersomstandigheden beetje wind en af en toe wat geforceerde koeling in de vorm van lichte regen. Vertrokken na de groepsfoto met 14 fietsers, we hebben onze VTT rit gereden met hier en daar een afzwaaier omdat Pim onze wegkapitein nog een oude route in zijn routeplanner had staan. Het kopwerk werd vervuld door Pim , Rudy, Stan en een stukje Ko in een mooi tempo voor iedereen goed volgbaar vertrokken, Schapenbout achter de Yara naar de kassenindustrie vandaar langs het kanaal via de oude polder naar de Koewacht waar we gestopt zijn punt 1 om op adem te komen , punt 2 om een consumptie te drinken en punt 3 om wat bij te praten, afijn vandaar door ’t Riet naar de Hellestraat en via Absdale naar de achtste verkorting en over de Hulsterse sassing en de Kijkuit terug naar Cambrinus waar we onder het genot van een consumptie de rit nog even geëvalueerd hebben. Geen lekke banden geen valpartijen en een mooie gemiddelde snelheid van 26.5km/h. Ons stempelteam was vandaag in uitstekende handen van de fam. Crombeen.

Eddie en Ko. 

ZO 1 maart              Erpelkappertocht

Organisatie                 :    TC Axel

Soort rit                     :   ToerTocht

Afstand                      :    60 km

Vertrek                      :   9.00 uur Cafe Cambrinus Axel

Aantal leden TC Yara   :  10

De weersvoorspellers sloegen de plank behoorlijk mis. De zon scheen in plaats van de voorspelde regen. Wind stond er wel. En goed ook! Een 4-5 Beaufort, waarvan we de eerste 20 km geen last hadden, omdat we deze in de rug hadden. Helaas waren er in tegenstelling tot vorig jaar relatief weinig deelnemers. Een 70-tal koppen waren er te tellen. Dat waren er vorig jaar een kleine 100 meer! TC YARA was vertegenwoordigd met 10 VTT- en 7 SR-rijders. Er werd met een voor iedereen acceptabel tempo gereden. Zowel voor- als achterin het peloton was had de organiserende TC Axel de regie in handen aangevuld met 2 motoren die de wegen vooruit vrijhielden van ander verkeer. Ongeveer  alverwege, ter hoogte van Roversberg ging 1 van de TC YARA renners ineens naast de weg de berm in en liet zien dat hij ook “veld”kwaliteiten had. Het leek erop alsof hij ook de dijk nog af wilde rijden. Hij werd door ons flink  angemoedigd en wist uiteindelijk weer op het asfalt te krabbelen. Z’n bandjes waren goed aangeladen met de Zeeuwse slik, dus hij werd aangeraden om bij een volgende keer een andere bandenkeuze te maken. Bijvoorbeeld de Challenge Grifo 32! Al snel werd de bijnaam “the Sniper” bedacht. Een 10-tal kilometer verderop vond er helaas toch nog een klein valpartijtje tussen de renners van TC Avanti plaats bij het passeren van een scherpe haakse bocht. De schade viel reuze mee en al snel werd er verder gereden. Op de weg terug richting Axel moest nog een stevige tegenwind getrotseerd worden. Eens aangekomen bij café Cambrinus werd de traditionele tombola gehouden, waarbij velen onder ons huiswaarts konden keren met een slagroomtaart, tulband of een worst.

Pim.